Bra att veta

Bra att veta

Vid en resa till Italien, är det en bra idé att bekanta sig med de företeelser som är värda att känna till innan man sätter ned fötterna på italiensk mark. Det finns flera frågor som kan ta form innan avresa. Vilka åldersgränser gäller? Behövs någon vaccination eller är det fritt fram att resa in utan något som helst intyg? Och framför allt, vart vänder man sig om man råkar ut för något? Svaren på dessa frågor samt några till, ska redas ut här. Här följer en Bra-att-veta guide om Italien.

Väder

Italien har ett typiskt medelhavsklimat med varma somrar och milda, fuktiga vintrar – speciellt vid kusterna och söder över. Dock är det värt att känna till att de olika regionerna har olika klimat och temperaturväxlingar. Längst i söder på Sicilien, är det relativt torrt, medan det är betydligt frodigare i exempelvis Toscana som ligger längre norrut. Det alpina klimatet råder i de italienska alperna. Detta varierande klimat ha lett till mångsidig växtlighet och ett rikt djurliv. Temperaturen på vintern brukar ligga runt 5-10 grader, på somrarna kan temperaturen svänga mellan 30-35 grader i de varma regionerna.

Eluttag

Italien har en egen standard på eluttag. Den som har en platt vanlig kontakt (ex mobilladdare) kan använda den i de italienska uttagen. Har du en jordad förbrukar behöver du dock en adapter typ L. Spänningen är 230 V vilket är samma som Sverige.

Åldersgränser

För att konsumera alkohol i Italien måste du ha fyllt 18 år. För att få hyra bil måste du vanligen ha fyllt 19 år, men många biluthyrningsfirmor tillämpar till och med en åldersgräns om 21 eller 23 år.

Valuta

Italien har numera Euro (EUR) som sin valuta, det vill säga de tillhör Euro-zonen.

Tidsskillnad och tidszon

Det finns ingen tidsskillnad mellan Sverige och Italien. Tidszonen är med andra ord CET (Central European Time). När klockan är 12 i Sverige är den således 12 i Italien också.

Tillträde till landet

Eftersom Italien ligger inom EU, behövs inget annat än ett giltigt pass eller ID-kort för att komma in i landet (såvida du är svensk medborgare). Tiden då visum krävdes är således förbi sedan länge.

Vaccinationer

Det behövs inga vacciner när du ska resa in i Italien. De vanliga vaccinationerna som du normalt får när du är barn, såsom grundskyddet (stelkramp, difteri och polio) samt en vaccination mot TBE, rekommenderas dock för att alltid vara på den säkra sidan.

Säkerhet

I Italien råder säkerhetsnivå 2 beträffande terrorattacker. Rent allmänt är Italien ett säkert land att vistas i, men i storstäderna agerar många ficktjuvar på tunnelbana, bussar och marknader.  Du bör alltid vidta vissa försiktighetsåtgärder när du går ut, som att lämna passet på hotellrummet, undvika att vistas i parker och mörka gränder på natten i storstäder som Rom, Neapel och dylikt, samt vara iakttagande i större folksamlingar. Maffian finns i Italien, men de ger sig inte på vanliga turister och invånare.

Larmnummer

Råkar du ut för ett brott, stöld eller liknande, ska du kontakta Carabinieri eller Polizia di Stato som är den civila poliskåren. Numret är 112 eller 113.

Landskod

När du ska ringa till Italien måste du slå +39 eller 0039 före telefonnumret. Om du vill ringa ett svenskt nummer från Italien måste du slå +46 eller 0046 före telefonnumret.

Ambassader

Sveriges ambassad ligger i Rom på adressen iVia Serchio, 9-11/i, telefon: +39 06 4419 4100. I andra italienska städer såsom Venedig, Florens, Palermo och Bologna m.fl. ligger Sveriges Honorärkonsulat.

Glöm inte innan du åker

Innan du reser till Italien bör du kolla så att du har en giltig reseförsäkring. Du bör inte heller glömma att packa med ditt Eu-kort från Försäkringskassan. Tips är att skapa en packlista på Packlista.com så att du inte glömmer att packa med något mer.