Pisa

Pisa

I nordvästra delen av Toscana ligger Pisa – en universitetsstad full av liv och rörelse. Pisas mest kända sevärdhet är det lutande klocktornet som byggdes fel från 1100-talet och framåt. Det stod klart 1372 och sedan dess har man försökt vidta flera åtgärder för att säkra det så att det inte skulle falla ihop. Idag är det en del av UNESCO:s världsarv. Pisa drar årligen till sig en mängd turister, inte minst för att fysikern Galileo Galilei föddes här. Men även det berömda universitetet som har upplevt en turbulent historia har satt staden på kartan.

Se och göra i Pisa

Förutom det berömda lutande tornet i Pisa som står bredvid domkyrkan och i vilket du kan vandra upp så har Pisa yterligare platser som bör besökas. För det första bär de fyra stora kyrkorna San Nicola, San Fransesco, Santa Caterina och Santa Maria della Spina på en intressant historia. De ger dig så väl en andlig upplevelse som lite arkitektonisk inspiration.

Pisas universitetet som idag är fullt med studenter har stängts av och öppnats igen under åren. Under ett flertal gånger har verksamheten avbrutits, men på 1500-talet öppnades det igen och nu består det av 11 fakulteter. Det kan även skryta med att ha den äldsta botaniska trädgården i Europa. Ta en promenad dit och njut av fridfullheten.

Nattlivet i Pisa är enormt tack vare att det är en universitetsstad. Folk brukar samlas på barer, diskotek och restauranger på och runt Piazza Gambacorti. Detta torg, byggt på medeltiden, har också en rolig lekplats för barn i mitten.

Vill du göra en dagsutflykt ligger den charmiga staden Lucca bara två mils bilfärd bort. Det som främst utmärker Lucca är de stora intakta stadsmurarna. Innaför dem ligger en anlagd stadspark dit folk brukar gå för en picknick med vänner eller familj.

Ta sig hit och ta sig runt

Till Pisa kan du flyga året runt till flygplatsen Galileo Galilei som enbart ligger någon kilometer från stadens kärna. Därifrån tar du enklast tåget till Pisas tågstation. Varje tidpunkt på året gör sig bra för ett besök, även om april – juni och tidig höst är populärast att åka hit. Norwegians flyg går direkt till Pisa och du kan flyga både från Stockholm och Göteborg och Köpenhamn. Även Ryanair erbjuder direktavgångar. Ska du ta dig vidare från Pisa, går flera tåg till bland annat Florens, Lucca och Viareggio m.m. Du kan även hyra bil, vilket rekommenderas i Toscana. Omnejderna är magiska och bör upplevas i allra högsta grad.

Ta sig runt

Precis som i de flesta italienska städer, är det enklast att ta sig fram till fots. Dessutom kan det tilläggas att Pisas gamla centrum är avstängd från all form av trafik. Staden har ett lokalt bussnät som ägs av CPT. En biljett gäller i en timme och mer brukar det inte ta att komma från en plats till en annan. Pisa är nämligen rent storleksmässigt en småstad.

Shopping i Pisa

Denna lilla stad är full av små gågator och gränder att fönstershoppa eller fynda på. Runt det sneda tornet som utmärker Pisa kan du hitta souvenirbutik efter souvenirbutik. Men om du vill undvika att stångas med turister, ska du istället styra stegen mot Corso Italia eller Borgo Stretto som båda är stadens stora shoppingstråk. Den ena gatan radar upp billigare varumärken och designers medan den andra riktar sig till den mer krävande shopparen som gillar lyx och elegans.

En annan gata är Via dei Rigattieri där du hittar ett stort utbud av affärer och gallerior. Dessutom kommer du säkerligen stöta på ett antal gatuförsäljare som säljer målningar och böcker.