Sicilien

Sicilien

Sicilien är den bergiga medelhavsön som möter Italiens stövelspets längst nere i söder. För många har Sicilien förknippats med maffian Cosa Nostra och visst finns den, men det är ingenting du kommer att märka av. Ön är självstyrd och sköter sig mest själv. Det har gjorts åtskilliga filminspelningar på Sicilen tack vare det vackra landskapet och de söta små orterna som Taormina, Palermo eller Syracusa där vår kära Sankta Lucia levde och dog. Dessutom så reser sig den respektingivande vulkanen Etna i öster på ön som flera gånger har gjort att folk i omnejden legat pyrt till under utbrotten.

Sevärdheter och aktiviteter

Om du inte riktigt vet var du ska börja utforska Sicilien, kan du gå in på ett turistkontor i staden du landar i. Där finns det ingående guider om de bästa sevärdheterna. Men en lista av de största och bästa, kan du även få här.

  • Castilbouno – en liten pittoresk by som har blivit världsberömd på grund av alla filminspelningar från Gudfadern-filmerna.
  • Cefalù – På öns nordkust ligger denna lilla ort där Hercules lät upprätta ett tempel som fortfarande finns kvar. Cefalù är också en känd semester- och badort, en av de mest populära på ön.
  • Amphiteatern Teatro Greco i Taormina – Ger en fantastisk utsikt men fordrar lite tid att utforska på grund av den stora ytan.
  • Gör en utflykt runt Etna – Vulkanen utgör ett perfekt tillhåll för vandrare under maj-juni och en något sånär bra upplevelse för skidåkare under februari-mars när de två liftsystemen håller öppet.
  • Åk båt till de Lipariska öarna – Sicilien har en liten skärgård som har blivit lyxiga tillflyktsorter för maffiabossar samt rika stjärnor och modeskapare. Här är segling den vanligaste sysselsättningen och naturen är hisnande.
  • Luciafesten i Syracusa – Ljusets drottning kommer från denna lilla stad, numera skyddad av UNESCO. Mellan 12-20 december är en fest tillägnad henne här, så om du har vägarna förbi ta med dig ett par lussebullar hemifrån och fira hej vilt.

Att ta sig hit och ta sig runt

Du kan både åka charter och reguljärflyg till Sicilien. De flesta flyg går till Palermo eller Catanias flygplatser, men det finns också en flygplats vid Trapani. Norwegian, SAS och TUIFly rekommenderas från Sverige men det brukar krävas en mellanlandning först, förutom under sommarsäsongen då vissa flyg går non-stop.

Ta sig runt

I Siciliens städer är det enklast att ta sig runt till fots eller åka lokalbuss men för att åka mellan städerna är buss det vanligaste färdsättet. Speciellt busstrafiken som går mellan Palermo och Messina samt mellan Messina och Syracusa är effektiv och går regelbundet. Även färjetrafiken är bra och med den kan du t.ex åka ut till någon av Siciliens öar eller ta båten över till fastlandet. Du kan med fördel också hyra bil men för att vara på den säkra sidan bör du vara 21-23 år då de flesta biluthyrningsfirmor tillämpar den åldersgränsen.

Shoppa på Sicilien

I nästan varje ort på Sicilien kan du hitta bra shoppingmöjligheter och exklusiva märken av kläder, skor och accessoarer. Sicilianarna själva är extremt modemedvetna och faktum är att varje kväll på städernas huvudgator är det rena modeshowerna av snyggt klädda människor med Gucci, Prada och Cavalli från topp till tå. Att visa upp sig är ett kvällsnöje på ön och därför promenerar folk omrking på gatorna bara för att synas och kika på andra.

Palermo, Catani, Taormina och Trapani har både prisvärda modekedjor, underklädesbutiker, badmode och lyxvarianterna för den som vill slå på stort. Även skor och handväskor finns i ett stort urval samt guldsmycken och korallsmycken. Runt Etna säljs många smycken gjorda av lavasten. I övrigt är Sicilien känd för sin keramik. De bästa ställena finns i provinsen Caltagirone Catania och San Stefano di Camastra.