Toscana

Toscana

Pisa. Florens, Siena – detta är bara ett fåtal städer och orter i regionen Toscana i norra delarna av Italien. Toscana anses vara en av de mest uppseendeväckande eller kanske till och med den allra vackraste regionen i landet. Den angränsar till Umbrien, Lazio och Marche. Florens utgör huvudstad. Tillsammans skapar Toscana en areal om 23 000 kvadratkilometer. Inom dessa ryms kultur, anrik historia och inspirerande natur. Berömda vetenskapsmän, livsbejakande författare och poeter samt ett stort antal konstnärer har eller har haft Toscana som hemmaregion – bland andra Puccini, Leonardo da Vinci och Galileo Galilei.

Även om det finns flera städer i Toscana som är magiskt vackra, så är det ändå jordbrukslandskapet som gör Toscana unikt. På de bördiga åkrarna odlas oliver, vindruvor, frukt och spannmål av olika slag. Det kuperade och gröna landskapet gör de bilder du tar magiska. Pinjeträd, cypresser och medelhavstallar är givna inslag i naturen. Här odlas vindruvor som används i regionens viner och oliver som både läggs in eller används i olivolja. Det är dessa delikatesser som sedan letar sig in till byarna. Men här är det så naturligt att det inte ens kallas för en delikatessbutik, det är bara en butik som säljer ”det vi brukar sälja och äta”.

Att se och göra

Toscana är full av städer och platser som märkts ut av UNESCO. Till dessa tillhör Florens stadskärna samt stadskärnorna i Siena, Val d’Orcia, Pienza och San Gimignano. Dessutom ligger det över 100 skyddade naturreservat i regionen som är värda ett besök.

Intressanta stadsbesök

Är det städer och flanering du är ute efter samtidigt som du berikar ditt kultursinne, kan Florens museum Ufficerna samt torget Piazza del Duomo och de kringliggande shoppingstråken bockas av först på listan. Det lutande klocktornet i Pisa är också ett måste. Mer västerut hittar du den lilla miniatyren av Venedig – Livorno som även den har ett mindre kanaldistrikt.

Toscanas vindistrikt

Den bördiga jorden och de böljande landskapen i Toscana är perfekta för vinodling. I Chiantidistriktet kan du slussas från den ena vingården till den andra och besöka små medeltida orter på rad. Chianti är en av de områden i Toscana som verkligen blivit synonym med regionen på grund av sin vackra och charmiga natur med cypresser och solrosfält. Glöm för all del inte att både prova och köpa med dig vinet Chianti Classico.

Sol, bad och varma källor

Vill du närma dig havet, ligger Maremma som är en relativt okänd ort i södra Toscana. Förr i tiden var Maremma en förpestad ort vars invånare insjuknade i malaria på grund av sankmarkerna. Slätterna har nu dikats ut och träsken försvunnit. Vill du kombinera din Toscanavistelse med lite sol och bad kan Maremma göra susen. Dessutom finns varma källor att bada i här – något som för övrigt kan upplevas på många toskanska platser. Ett exempel är Rapalano Terme. Som ett annat alternativ är det värt att lista ön Elba med 70 stränder. Här steg kejsare Napoleon en gång i land för att gå i exil.

Ta sig hit och ta sig runt

Det finns ett flertal sätt att ta sig till Toscana på. Vissa väljer att bila ända ned till Italien men om du är av den bekvämare sorten då kan ett flyg till Florens eller Pisa vara i sin ordning. Ibland krävs en mellanlandning först men till Pisa går lågprisflygbolagen som Norwegian och Ryanair direkt. För att ta dig mellan de olika städerna är buss, tåg eller hyrbil tre bra alternativ. Många hyr även cyklar ute på landsbygden för att bekanta sig med omgivningarna och samtidigt få lite motion. Inne i städerna använder de flesta benen och fötterna för att ta sig fram, eftersom stadskärnorna är relativt små. Dock brukar bussnäten vara fördelaktigt utbyggda men oftast brukar det inte behövas alltför ofta.

Toscana Italien - Toscana
Toscanas landsbygd

Utmärkande för Toscana

Det är flera saker som sätter Toscana på kartan. För det första är en stor del av Italiens modeindustri baserad här, speciellt i Florens. Det finns många stora outlets här där lyxkollektionerna från forna säsonger samlats på hög och kan fyndas till billigare priser. Titta in vid Levanelle där Prada har sin outlet eller i närheten av Siena på Valdichiana Outlet Village.

Marknader är det annars gott om i Toscana. På dem kan du hitta allt från traktens viner och olivolja till handgjorda hudvårdsprodukter med vild lavendel och unika smycken. Varje liten by brukar hålla marknader där traktens invånare och turister samlas, likt en knutpunkt. Eftersom Toscana även är konstnärernas mecka så ligger det också många konstgallerier i byarna eller utmed vägarna som du kan svänga in till.