Florens

Florens

Det italienska Florens är en lovbesjungen stad och drar till sig tiotusentals vagabonder och resenärer varje år. Mitt i det toscanska kulturlandskapet ligger Florens med sin arkitektur från renässansen, sina konstskatter och sin modevärld där många designmärken etablerat sina huvudkontor. Florens hade sin storhetstid under 1400- och 1500-talen då den berömda familjen Medici regerade staden men de första tecken på upprättande av staden skedde redan 59 f.Kr. Under medeltiden var Florens ett av Europas största centrum när det gällde finans och konst. Detta har bevarats ända in i våra dagar, åtminstone till stor del.

Att se och göra i Florens

Det finns nästan ett oändligt antal sevärdheter och utflyktsmål i Florens. Ett bra tips är att gå igenom höjdpunkterna först och beta av de mindre efterhand. De mest kända byggnaderna i staden är katedralen Santa Maria del Fiore med det stora torget framför – Piazza del Duomo. Det är även det torget som räknats som utgångspunkt till många andra gator och sevärdheter genom att stadspromenaden ofta börjar här. Vidare kan du gå bort mot Palazzo Vecchio där politiken hade stor betydelse en gång i tiden och där du idag kan stega in och ta del av historia och konst som spelat stor roll för Florens utveckling. Vill du fortfarande stilla ditt konstbegär efter det så ska du bege dig till muséet Ufficierna där renässansen är den huvudsakliga konstgenren.

Ett underbart utflyktsmål som ligger utanför Florens, är den lilla staden Fiesole. Där kan du strosa runt vid Villa Medici di Poggio a Caiano som var ett av familjen Medicis boenden. Det rör sig om en gammal men underbart vacker herrgård i en lantlig idyll. Alldeles i närheten ligger en gullig kurort belägen, vid namn Montecacini. Här kan du bada i varma källor och samtidigt njuta av den fina naturen. Dessa platser nås med tåg eller buss från Florens centrum.

Ta sig hit och ta sig runt

Till Florens går det att ta sig med flyg till den egna flygplatsen Peretola, som ligger belägen ca 5 km nordväst om centrum. Dock brukar inga direktflyg gå hit, utan ett byte krävs vanligtvis om man åker från Sverige. Från flygplatsen kan du ta buss in till staden. Många charterflyg går också till Bolognas flygplats från vilken man kan ta sig till Florens med buss.

Florens är en stad väl värd att promenera i och det är lätt att ta sig från den ena sevärdheten till den andra. Blir du lite trött i fötterna, finns det dock lokalbussar som kör runt i stadskärnan och i utkanterna av staden. Biljetter köpes i tobaksaffärer och barer samt på ATAF-kontoren.

Ett tips om du vill åka runt i Toscana och i Florens omnejder eller kanske till det lutande tornet i Pisa som inte ligger så långt därifrån, är att hyra bil. Biluthyrningsmöjligheter finns på flygplatserna och vid Florens tågstation.

Letar du efter ett seriöst taxibolag finns följande att höra av dig till.

  • CO.TA.FI.
  • SO.CO.TA.

Shoppingstaden Florens

Florens är känd för sitt exklusiva mode. Märken som Gucci, Roberto Cavalli och Salvatore Ferragamo har sina huvudkontor här. Många menar att den bästa shoppingen finns i Florens. Dessutom är gatorna fulla av gatuartister i de mest unika utstyrslar så söker du inspiration är det bara att titta medan du går.

Lyxshoppingen finns på gatorna Via dei Tornabuon, smyckesfantasten hittar bästa smyckena på och runt bron Ponte Vecchio och vill du kika på heminredning och mode på samma plats, då finns det shoppingcentret La Rinascente.