Milano

Milano

Milano är förmodligen den stad i de norra delarna av Italien som drar flest blickar till sig. Staden är tillika ett modemecka som ett historiskt konstsäte där arkitektur, museer och genuina stadsdelar välkomnar dig. Men även i en stad som värnar om det historiska har förändringens vind strukit förbi. Numera hittar du här även eco-hotell, nischade restauranger och vintagebutiker med en twist. Många gånger har Milano benämnts som ”den enda storstaden” i Italien och i viss mån kan det stämma.

Att se och göra i Milano

Tipsen på sevärdheter och aktiviteter blir bara fler och fler ju mer Milano utvecklas. Nya stadsdelar har växt fram eller rustats upp och med det följer både nya och gamla saker att hitta på.

  • Santa Maria delle Grazie – den berömda kyrkan där Leonardo da Vincis Nattvarden går att betrakta på nära håll. Kyrkan uppfördes på 1400-talet och mittemot finns en liten oas – Leonardo da Vincis egen vingård.
  • Navigli – ett mini-Venedig mitt i Milano. Promenera bland små kanaler, botanisera bland loppisfynden i stånden på gatorna sista söndagen i månaden eller ta en paus genom att dricka en cappuccino på ett av de många kaféerna.
  • Castello Sforzesco – Ett av Milanos viktigaste landmärken är slottet .Castello Sforzesco med sin vackra slottsträdgård där du kan strosa runt och njuta av växterna.
  • Se en fotbollsmatch – Är du ett fotbollsfan, kan du inte ha hamnat mer rätt. I Milano kämpar två kända fotbollslag om äran och många kända stjärnor har sparkat boll här. Vi talar givetvis om klubbarna AC Milan och Internazionale FC. Passa på att köpa biljetter till det årliga och populära Milanoderbyt då de båda lagen möts.

Ta dig hit och runt i Milano

Från Sverige är det lätt att hoppa på ett direktflyg till Milano som går till Malpensa eller Bergamo Airport. Från stadens centrum går det även mycket bra buss- och tågförbindelser till övriga italienska städer och andra länder, såsom Frankrike och Tyskland. Flygbolag som SAS, Ryanair och Norwegian erbjuder direktflyg från Stockholm.

Ta dig runt på bästa sätt

Milanos gator är minst sagt promenadvänliga men ibland kan det vara värt att utnyttja kollektivtrafiken. Det finns både stadsbussar, spårvagnar och tunnelbana och engångsbiljetterna kostar drygt 15 kronor för 1,5 timme och är giltiga på alla tre färdmedel i innerstaden. De köps på ATM-kontor och i tobaksaffärer. För dig som åker mycket kan ett TravelCard vara ett bättre alternativ. Kortet kostar ca 100 kronor och kan sedan laddas med önskat belopp.

På flygplatsen och vid exempelvis Milano Centrale (tågstationen) kan du hyra bil från olika hyrbilsfirmor. Boka i förväg eller direkt på plats.

milano navigli panorama 1024x471 - Milano
Navigli är Milanos Venedig. Missa inte under ett besök i staden!

Shoppingmöjligheter i Milano

Är det något som Milano gjort sig känd för så är det mode och shopping. Modeveckorna i Milano drar till sig mängder av journalister, modeller och celebriteter. Med designers som Prada, MaxMara och Dolce & Gabbana i spetsen lockar Milano till shopping och lyx och även till en stunds betraktande av välklädda människor som brådskande slinker förbi på gatorna. Att sitta och titta på folk med en glass eller en kaffe i handen kan således vara rena nöjet.

Milanos bästa shoppingområden slåss om kunderna. Här får du ett axplock av gator och områden, något för så väl lyxshopparen som budget-fashionistan.

  • Quadrilatero d’Oro – Ett shoppingstråk i lyxklass där de allra dyraste varumärkena samsas. Ligger vid Il Duomo katedralen.
  • Via della Spiga – Mysig shoppinggata där priserna visserligen är höga men utbudet enormt. Passar precis lika bra till fönstershopping under en liten morgonpromenad innan det blir för hektiskt.
  • Corso Vittorio Emanuele – shopping i medel- och budgetklass. Här hittar du modekedjor som Zara, Mango och H&M.
  • Via Torino – ett långt shoppingstråk där billigare märken varvas med lite mer exklusiva, och där gatorna delar sig och byter namn medan du går.