Resa runt i Italien

Resa runt i Italien

En semesterresa till Italien brukar generellt innebära en hel del kringresande. Från norr till söder och kanske en avstickare till någon av öarna – var du än befinner dig i Italiens sköna land så vill du säkerligen upptäcka vartenda hörn, varenda plats i den mån det går. Här följer ett antal tips på hur din Italienresa blir så bra som möjligt, tack vare olika transportmöjligheter samt en del råd om vad du ska tänka på när du reser runt.

Hyr en bil och ta dagen som den kommer

Italiens serpentinvägar kan ibland se lite svårkörda ut men har du rätt hyrbil är de underbara att ta sig fram på. Fäll in backspeglarna ibland om du kör i vissa byar då vägarna där kan vara extremt smala. Att hyra bil är annars det ultimata sättet att ta sig fram på den italienska landsbygden. Det gör att du kan planera din vistelse i lugn och ro.

Hyrbilsfirmor finns alltid på flygplatser samt inne i städerna vid tågstationer och andra trafikerade knutpunkter. Ett tips är emellertid att boka bilen hemmifrån via nätet så slipper du språkförbistringar på plats. Normalt förekommer inte dolda kostnader för hyrbilar i Italien men det är ändå viktigt att läsa på om villkoren först. Tänk på att det ibland kan vara ganska dyrt då försäkringsbolagen belastar hyrbilsfirmorna rejält. Det rekommenderas inte att välja till försäkringar på plats utan betala för allt vid bokningen.

  • Vissa städer (Florens, Pisa) har en ”Restricted traffic zone” i stadskärnan. Kör du in med bil där riskerar du höga böter.

Kollektivtrafiken – tåg, buss, spårvagn

Inne i de italienska städerna är det vanligt med buss eller spårvagn, alternativt tunnelbana som i Rom eller Milano. Biljetterna gäller i regel på alla färdsätt och många gånger är det bäst att köpa ett åkkort som är giltigt i något eller några dygn. För att färdas mellan de italienska städerna kan både tåg och buss vara både ett lönsamt och trevligt alternativ. Tågnätet fungerar mycket bra och förbinder många sträckor med snabbtåg. På öarna är det vanligare och smartare att ta bussarna då tågnätet kan vara lite sisådär.

Åka taxi

Taxi kan ibland bli en dyrköpt läxa i Italien och många turister vittnar om att taxichauffören krävt mer än vad taxametern indikerade. Var alltid noga med att välja ett seriöst taxibolag och för säkerhets skull kan du dubbelkolla med chauffören innan du sätter dig i taxin om vad priset kommer att bli.

Hop-on / Hop-off

I de större italienska städerna finns vanligtvis sightseeingmöjligheter genom en hop-on/hop-off tur med buss eller båt. I Venedig kan du sätta dig i en guidad rundtur med båt som alternativ till de traditionsenliga bussarna i andra städer.

I städer som Rom, Milano, Florens och Neapel går det hur bra som helst att hoppa på en buss som tar dig runt i staden. Priserna varierar från stad till stad. Förvänta dig att få betala ett frånpris om 20-30 euro om du vill att turen ska vara relativt komplett, speciellt i Rom där priserna trissats upp den senaste tiden.

Prisnivåer

Även prisnivåerna skiljer sig åt på olika håll i Italien. Rom börjar bli ganska dyrt, både för restaurangbesök och boende, medan städer som Neapel är betydligt mer prisvärda. Det sägs att priserna har gått upp ca 30% de senaste åren och att många känner av höjningen rejält, särskilt under sommarsäsongen. En vanlig middag för 3 personer kan dra iväg bort mot 1000 kronor. Att äta ute kan kosta en slant och ibland lägger restaurangerna på en summa för varje tillbehör som ris/potatis och grönsaker. Ett tips är att undvika de värsta turiststråken.

Säkerhet

Italien är ett relativt säkert land men förvisso bör du ha koll på värdesaker när du vistas i folkmängder eller ute på natten. Var även försiktig på populära busslinjer eller tunnelbanestationer i t.ex Rom där ficktjuvar härjar. Blir du utsatt för stöld eller brott – uppsök Carabinieri alternativt Polizia di Stato.