Mat och dryck

Mat och dryck

Italien är känd för många saker. Mode, konst, arkitektur, historia och – inte minst maten. Italiensk kokkonst har spritt sig som en löpeld genom hela världen och idag finns det få platser på jorden där man inte känner till rätter som pizza, pasta bolognese eller de goda ostarna parmesan, mozzarella och den smakrika gorgonzolan. Även de italienska vinerna anses som högklassiga.

Konsten att äta i Italien

Maten spelar en enorm roll hos italienarna. Måltiderna är inte bara till för att äta sig mätt utan också för att umgås, utbyta åsikter och diskutera hej vilt inom alla möjliga samtalsämnen. Det är få ställen i landet där gästfriheten inte märks av. Denna matkultur har givetvis också spridit sig till restaurangkulturen där familjeägda restauranger står högt i klass och där varje meny har sina egna familjerecept på olika rätter. Att äta en måltid är med andra ord en konst, enligt italienarna själva.

På både restauranger och hemma hos folk äter man vanligtvis senare än man gör i Sverige. Det är till exempel vanligt att en måltid tar timmar och att man beställer in många olika smårätter att sitta och tugga på. I Italien är det ovanligt att restauranger serverar middag före kl. 19 och även då brukar det vara folktomt, förutom på turiststråken. Om du vistas på landsbygden eller i en mindre ort brukar stämningen vara på topp. Vilda diskussioner, dans och sång kan få de mest tystlåtna gästerna att livas upp.

Prisnivåer

Det förekommer en hel del prisskillnader beroende på var du semestrar i Italien. Rom brukar vara relativt dyrt medan det i exempelvis Neapel går att få betydligt mer mat för pengarna. Läs gärna på om den ort du ska vistas på så att du får en uppskattning om vad du kommer att få betala.

Om vi tänker oss en jämförelse av olika standarder på restauranger så kan priserna se ut ungefär såhär.

 • Billig restaurang i ett icke turisttätt område, alternativt landsbygden – 150 kronor.
 • Trerätters middag för 2 – ca 480 kronor på en restaurang av mellanprisklass.
 • Dyrare restaurang med en trerätters middag för 2 – från 600 kronor och uppåt.

Middagstider – Hur äter man och när är rätt tid att gå ut och äta?

I Italien är det vanligt med en minimal frukost med en kaffe och en croissant eller liknande som kan ätas runt 9-tiden på morgonen i en kaffebar. Även lunchen utgörs av en mindre portion och äts ofta på stående fot men den kan också vara huvudmåltiden under vardagar. Tänk på att siesta ofta råder från kl. 13:00 fram till 15:00 eller 16:00 och då håller många kommerser och även restauranger stängt.

Talar vi å andra sidan om när det italienska folket sätter sig till bords för att äta middag då kan det röra sig om betydligt större måltider samt ett senare klockslag på kvällen om det är helg. Till vardags brukar middagarna vara mer sparsmakade. Ofta börjar man äta runt kl. 20:00 och kan avrunda flera timmar senare om det är en festlig måltid. Om du vill inta din middag redan kl. 18:00 på en restaurang eller trattoria kommer du förmodligen få vänta, eftersom många kök troligen inte ens har öppnat ännu.

Typiska maträtter

Det italienska köket är så fullt av maträtter att det kan kännas oförskämt att räkna upp några utan att ta med de andra. Men du kan du ögna igenom de nedanstående exemplen för att bekanta dig med några av de mest välsmakade och mest berömda rätterna:

 • Pizza – I Italien har pizzan en tunn botten precis som i Sverige. Däremot är det vanligare med mozzarella som ost och färska ingredienser. Vedeldade pizzaugnar är också betydligt vanligare än i Sverige. Hur som helst, pizzorna är fantastiska i Italien!
 • Pastarätterna utgör förmodligen kärnan i italiensk mat om man frågar en icke-italienare. Det finns idag otaliga rätter baserade på pasta: gnocchi, penne, lasagne, pasta vongole och fettuccine m.m.
 • Risotto – alternativen på risotto är många. Men prova en med svamp!
 • Bistecca alla Fiorentina – stek på florentinskt vis.
 • Tiramisu – en efterrätt där sockerkaka dränks in med kaffe och täcks med en kräm som kallas zabaione och färskosten mascarpone.
 • Pannacotta – en puddingliknande dessert.
 • Charkuterier såsom parmaskinka, mortadella, salami m.m.

Olika regioner från norr till söder är berömda för olika maträtter och utmed kusterna och på öarna Sardinien och Sicilien är det vanligare att äta fisk och skaldjur än inne i landet.

Drycker

Till det stora antalet maträtter dricks också ett stort urval av drycker till bords. De italienska dryckesvanorna har lång bakgrund och de olika dryckerna avnjuts till olika tillfällen eller närsomhelst.

 • Barolo och chianti är två italienska vinsorter framställda i Piemonte och Toscana.
 • Grappa är en slags spritdryck som dricks som aperitif.
 • De mest serverade kaffevarianterna är cappuccino och espresso. Dessa intas till frukost eller på eftermiddagen samt efter middagen.
 • Prossecco är det italienska mousserande vinet som till viss del ersatt champagne. Skillnanden är jäsningsmetoden och att druvorna såklart inte kommer från regionen Champagne.