Venedig

Venedig

Venedig är strakt förknippad med romantik och när du sätter din fot i staden för första gången kan detta inte undgå dig. Staden har länge levt med rädslan för att sjunka ned i havet och faktum är att det är ett mirakel att den fortfarande finns kvar. Den är full av kanaler och överallt i staden möts du av vatten och många gånger inträffar översvämningar. Venedig är byggd på 5 öar och det är också därför stadsplaneringen ser ut som den gör. Du kan komma hit året runt men staden är särskilt magisk på höst och vår då du trängs med färre turister.

Se och göra i Venedig

I Venedig är det inte gatorna som leder dig vidare i första hand. Det är de slingrande kanalerna där gondolerna sakta skrider fram och tar dig runt, oavsett om syftet med färden är romantiskt eller om den endast utgör en transportsträcka för att ta sig från punkt A till punkt B. Från början var det praktiskt för handel men idag är det charmen med det teatraliska Venedig. Att åka gondol med en gondoljär i svart-och vitrandig tröja och hatt är således ett måste.

Förvisso är Venedig känd för sitt vatten men staden har ändå gator och torg att vistas på. San Marco platsen med sina tusentals duvor utgör knutpunkten för venetianarna och turisterna. Ta en kaffe eller en glass och snegla på förbipasserande. Här står även det berömda klocktornet Kampanilen.

Många av Venedigs byggnader saknar motstycke. En av dessa är Dodgepalatset, från vilket staden en gång styrdes. Idag rymmer det en myriad av konstsamlingar och historiska skatter och verk men höjdpunkten där är förmodligen fängelsehålan där självaste Casanova satt fången för längesedan.

Venedigs öar har sin specifika säregenhet. På Lido är det populärt att hyra cyklar och svänga förbi strandpromenaden, barerna och ståtliga palats eller stanna till och plocka snäckor på stranden. Härifrån går också båtbussarna vaporetto om du inte känner för att cykla tillbaka. Båtbussarna går även ut till kringliggande öar. Ett tips är att åka till Burano som nästan ser ut att vara hämtad ur en liten sagobok.

Ta sig hit och ta sig runt

Du kan antingen välja att åka till Bologna med charterflyg, alternativt ta ett regulärflyg till Venedigs flygplats Marco Polo. Norwegian har direktflyg, i annat fall måste du göra minst en mellanlandning. Från flygplatsen kan du ta en buss eller åka båt.

Ta sig runt

I Venedig går du eller åker vaporetto (stadens färjetrafik), samt gondol om du är lite romantiskt lagd. Köp gärna ett båtkort som gäller ett antal dygn så att du kan hoppa på en båt närsomhelst. Annars är det bästa sättet att promenera eller hyra en cykel, vilket är en möjlighet på vissa ställen. Tänk på att det är oerhört lätt att gå vilse. Faktum är att det är nästan ett eldprov att vistas i Venedig utan att tappa bort sig åtminstone någon gång.

Ska du åka bortom stadens stadskärna, finns det många bussar att ta som förbinder dig med fastlandet. Åka bil gör man inte inne i Venedig, men hyr gärna ett fordon för att åka runt i trakterna. Bil kan enklast hyras på flygplatsen.

venedig gondol panorama 1024x513 - Venedig
Åk gondol i Venedig

Shoppa i Venedig

Venedig är inte en typisk shoppingstad, utan är mer till för konstälskare och kärlekspar. Men en viss shopping bjuds det givetvis på, annars skulle Venedig inte kunna betrakta sig som en italiensk stad. Gatan Via XXII Marzo med dess kringliggande gränder och gågator passar utmärkt för lite strosande och shopping. Börja vid San Marco platsen och gå igenom butikerna en efter en.

Le Mercerie är ett kvarter som ligger mellan Rialtobron och San Marco-platsen. Här finns allt mellan himmel och jord – från lädervaror och hantverk till smycken, kläder och souvenirer.