Rom

Rom

Rom har med ett gammalt uttryck kommit att kallas för ”De 7 kullarnas stad” eftersom staden är byggd på 7 kullar. Italiens huvudstad är en av de mest intressanta och anrika platser att besöka. Här finns allt uppradat – från iögonfallande arkitektur och spektakulär konst till små uteserveringar fulla av sorl och god mat. Rom är för övrigt beryktad för sina imponerande kulturskatter. Denna välbesökta stad var en gång i tiden Romarnas högborg, och än idag träder man in i staden med respekt för den långa historien som den bär på.

Att se och göra i Rom

Det är svårt att minimera listan på aktiviteter och sevärdheter i Rom. Det finns så mycket att se och göra att man skulle kunna återkomma hit hur många gånger som helst och fortfarande uppleva något nytt. Dock finns det några ”pärlor” som en förstagångsbesökare i staden bara måste se innan hemfärd.

  • Colosseum – Den stora arenan där det utkämpades gladiatorstrider med dödlig utgång under många år. På Colosseum märks historiens vingslag av, nästan som en kuslig känsla med tanke på alla slavar som gick en brutal död till mötes när de stred mot vilda djur och monstruösa muskelberg till kämpar
  • Fontana di Trevi – Anita Ekberg har varit en av de filmstjärnor som satt Rom på kartan genom att bada i fontänen iFontana di Trevi i filmen iDolce Vita. Fontänen bör besökas nattetid då alla ljus intensifierar den. Släng i ett mynt och önska dig något och ta helst med dig den du älskar för en mycket romantisk upplevelse
  • Vatikanstaten – ”When in Rome…” som man säger på engelska. Under din vistelse får du naturligtvis inte missa att gå in i den lilla mikrostaten Vatikanstaten där påven och den katolska kyrkan har sitt så kallade högkvarter. Det är ett av de största turistmålen i Rom, inte minst på grund av Sixtinska Kapellet, S:t Peterskyrkan och Vatikanmuséerna

Ta dig hit och ta dig runt

Roms flygplats Fiumicinos tar dagligen emot ett stort antal flyg från världens olika flygbolag, däribland SAS, KLM och Norwegian. Ryanairs flygrutter går till Ciampino flygplats istället. Från flygplatserna är det lätt att ta sig in med transfers, tåg eller buss in till stadskärnan. En rekommendation är att ta flygbussen som kostar betydligt mindre och som dessutom enbart tar några minuter extra. Du kan också hyra bil direkt på plats eller vänta tills du kommer in i staden. Dock är det värt att understryka att Roms trafik både är tät och hetsig och att en hyrbil oftast är smartare om du tänkt göra utflykter till andra orter och städer i Italien.

Väl inne i Rom är det lätt att ta dig fram till fots. Rom är en stor småstad och för att uppleva allt är det många som föredrar att traska i bra skor. Dock har Rom också ett bra bussnät, en T-bana och spårvagn, samt flera taxibolag. Biljetter gäller på hela kollektivtrafiken. Glöm dock inte att stämpla innan du stiger på annars kan du få betala dyra böter. Eftersom det mesta i centrum har gångavstånd så föredrar de flesta besökare att ta på sig ett par fotvänliga skor eller hyra cyklar och ta sig fram på det viset.

  • Ett tips är att se till att åtminstone lära dig lite italienska innan du åker till Rom. Förvisso talar många knagglig engelska, men ibland kan det bli bökigt om du inte behärskar ett enda ord.

Shopping i Rom

Roms shopping är precis som i andra italienska städer, mycket bra. Här finns allt från prisvärda modekedjor till dyra lyxvarumärken som bara de rika och berömda har råd att unna sig. De kvarter som ligger nära Spanska Trappan är definitivt till för de med tjockare plånbok. Namn som Miu Miu, Gucci och Prada är bara ett fåtal designmärken att nämna.

Vill du ha blandad kompott av både det dyra och det billiga samt unika butiker då ska du gå till Piazza Navona. Här kan du både fynda och komma hem några euro fattigare.

Är det riktiga fynd du är ute efter då får du stiga upp tidigt varje söndag och gå iväg till loppmarknaden Porta Portese där du kan hitta antikviteter, nya modeplagg och originellt hantverk. Marknaden öppnar runt 7:30 och stänger ca 19:00.

  • Observera att en del butiker och inrättningar stänger för siesta mitt på dagen.