Verona

Verona

I Gardasjöns östra omnejder och i regionen Veneto ligger den omtalade stad som främst förknippas med legenden om Romeo och Julia – Verona. Här blandas gammalt med nytt på ett pittoreskt sätt. Trånga gränder leder fram till folkfyllda piazzor, småbutikerna ligger på rad och den kulturella scenen har fått stor betydelse. I Verona satte Shakespeare ihop pjäsen om Romeo och Julia, härifrån kom den romerske poeten Catullus och från staden är det nära till de många utflyktsmål och sevärdheter som den inbjudande Gardasjön erbjuder. Verona är således en mångsidig plats som drar till sig historieintresserade, modemedvetna och obotliga romantiker.

Sevärdheter och aktiviteter i och runt Verona

Det finns en mängd sevärdheter och sysselsättningar att roa sig med under en vistelse i Verona. De gamla kvarlämningarna från romartiden och arkitekturen som härstammar från samma era är både intressanta och spektakulära. Se några exempel nedan.

  • Arena di Verona – Den berömda amphiteatern med 15 000 sittplatser där det hålls operor under bar himmel.
  • Giardino Giusti – En spirande renässansträdgård delad i 2 sektioner varav den ena visar upp statyer och skulpturer och den andra en anlagd ”vild” skog med grottor, labyrinter och en magisk panoramavy.
  • Casa di Giulietta – Huset som Julia påstås ha bott i, med balkongen på ena sidan och statyn av Julia i mitten av innergården. Det är tradition att röra vid statyns ena bröst för att berikas med evig tur i kärlek.

Aktiviteter

Veronas läge är fantastiskt med förbindelser till övriga trakten. Det råder således ingen brist på aktiviteter.

  • Ta en buss- eller biltur till Gardasjön och stanna till vid charmiga orter som Sirminione, Limone och Desenzano.
  • Besök de närliggande vingårdarna och prova de utsökta vinerna
  • Strosa och shoppa i den anrika stadsdelen Centro Storico.

Ta dig hit och ta dig runt

Veronas flygplats heter Villafranca och ligger ca 10 km sydväst om centrum. Dock är det bara inrikesflyg som går till och från flygplatsen så ett byte är nödvändigt om du inte hellre väljer att tex flyga till Milano och ta tåg eller buss därifrån. Till Milano går många internationella flygbolag, bland andra SAS och Ryanair. Ryanairs flyg går till Bergamo som är en mindre flygplats i närheten av Milano.

Ta dig runt Verona

Det finns flera möjligheter att ta dig runt Verona. Det är enkelt att hyra cyklar från Verona Bikes olika cykelstationer och trampa runt både i staden och i de närliggande områdena. Cykelstationerna står strategiskt utplacerade vid exempelvis sevärdheter, myndigheter och Veronas tågstation. Stannar du inom stadsgränserna, upptäcks Verona lika bra till fots och på så vis kan du ta små avstickare in i de små hantverksbutikerna eller modebutikerna som vittnar om att även en forntida stad behöver kommerser för att överleva.

Bussnätet i Verona är uppbyggt på två typer av bussförbindelser – den ena för innerstadsbussarna (Urbani) och den andra för bussar som kör i utkanterna (Extraurbani). Eftersom det finns flera sevärdheter som ligger längre bort från stadskärnan så kan det vara värt att köpa ett resekort som kallas Verona Card, vilket är giltigt 24 eller 48 timmar. Med det får du även vissa rabatter och billigare inträden till museer och liknande. Biljetter och resekortet säljes i små tobaksaffärer som finns lite överallt i staden, samt på turistbyråerna och på officiella biljettkontor.

Föredrar du att åka taxi, är TaxiBluncc ett tryggt taxibolag som alltid garanterar säkra resor och tydliga belopp på taxametrarna. Som alternativ kan du hyra hyrbil runt om i Verona, bland annat på tågstationen och flygplatsen. Där kan du välja mellan olika bilmodeller från välkända biluthyrningsfirmor, såsom Herz eller Europecar m.fl.

Shopping

Mode är verkligen italienarnas melodi. Verona är rik på små och större butiker, outlets och konstgallerior som ryms i gränderna eller på de större torgen. Stadens största shoppingstråk kallas för Via Mazzini där du både kan hitta italienska klädmärken och internationella designers. Dock bör du alltid vara uppmärksam när du är ute och går i staden eftersom många unika shoppingmöjligheter kan dyka lite var som helst.