Resa till Italien

Resa till Italien

Det är relativt enkelt att ta sig ner till Italien från Sverige eller Skandinavien i övrigt. Flygrutterna går regelbundet från de stora flygplatserna och väl på plats är snabbtågen och bussarna utmärkta förbindelser. Många semesterfirare tycker även om känslan av att bila ned genom Europa och kanske kika på andra länder på vägen. Allt beror naturligtvis på hur man planerar sin resa och hur snabbt och smidigt man vill komma dit, samtidigt som kostnadsfrågan också är viktig. I den här artikeln får du tips på hur du kan ta dig till Italien på bekvämaste sättet, eller få lite inspiration om andra färdsätt som du kanske ännu inte hade funderat på tidigare.

Flyga till Italien

Många av Italiens flygplatser trafikeras dagligen eller kontinuerligt under veckan av avgångar med SAS eller lågprisflygbolag som Norwegian och liknande. Ibland kan en mellanlandning behövas, men i många fall går flyget direkt. SAS har numera också börjat flyga non-stop till Sardinien och Sicilien, så att soltörstande svenskar får tillgång till dessa magnifika öar på nolltid. Här ges du en exempellista på olika städer dit flygen går direkt.

  • SAS – Flyger mellan Stockholm-Arlanda och Rom, Milano samt till Sardinien och Sicilien (städerna Cagliari och Palermo).
  • Norwegian – Flyger mellan Stockholm-Arlanda och Rom, Palermo, Catania, Venedig och Pisa.
  • Ryanair – Flyger från Stockholm-Skavsta till Pisa, Venedig, Rom, Milano och Neapel.

Tänk på att somliga av ovanstående flygbolag ibland inte flyger lika ofta under vintersäsongen som vår- och sommarsäsongen när turistandet är som störst. Självklart kan du hitta flyg med byten också, i de fall du funderar på andra flygbolag, alternativt åka från någon annan stad i Sverige. Även Köpenhamn har många direktavgångar till Italien.

Tåg till Italien

Har den gamla tidens tågluffande sedan länge varit utdöd? Eller? Faktum är att fler och fler resenärer börjar fundera på att ta tåget genom Europa, och väljer bort flygen. Dels för att det anses som mer miljövänligt och dels för att det faktiskt kan vara ganska mysigt att susa fram genom länderna och naturen och stiga av när det passar.

För att kunna ta tåget, måste du köpa ett Interrailkort. Det går inte längre att boka hela rutten hemifrån, från en enda aktör, t.ex SJ. Du måste i sådana fall gå in på nätet och leta upp ländernas olika tågbolag som trafikerar sträckorna du vill åt, alternativt boka på plats – något som kan vara lite osäkert.

Med Interrailkortet kommer du billigare undan och slipper dammsuga nätet på information. Interrailkortet ger dig tillgång till obegränsat resande. Du kan välja själv om du vill förboka eller i stort sett hoppa på i farten. Dock kan lite framförhållning vara bättre om du vill vara säker på en sittplats, eftersom många tåg blir överfulla. Kortet kostar mellan 1114 och 3504 kronor beroende på om du vill utnyttja ett lands järnväg, eller flera länder, samt hur många resdagar du är ute efter. De olika korten har ett spann på 3 resdagar upp till 2 månaders resande.

Bila till Italien

Visst kan du ta din bil eller hyra en, och köra ned till Italien. På plats har du mer frihet och kan åka runt som det behagar. Den enklaste rutten går genom Tyskland och vidare genom Brennerpasset i Österrike, men vägarna är givetsvis valfria, beroende på vad du vill se på vägen. Tänk på att trafiken i Italien kan skilja sig lite åt från här hemma. Det är ofta mer hektiskt och folk kan ta kurvorna som på räls i bergen. Tänk på att det i vissa städer är det förbjudet att köra in med bilen. Ett bra alternativ till att köra hela vägen från Sverige är att flyga ned och hyra en bil på plats, vilket kan bokas redan hemmavid på nätet.