Portofino

Portofino

Portofino är en charmig fiskeby belägen på Italiens riviera, med ett milt medelhavsklimat. Sommaren är varm och solig, med temperaturer som vanligtvis ligger mellan 25-30 grader Celsius. Vintrarna är mjuka och fuktiga, med temperaturer som vanligtvis ligger mellan 10-15 grader Celsius.

Regnfall är vanligt under hösten och vintern. Den bästa tiden att besöka Portofino är under sommarmånaderna, från juni till september, då vädret är varmt och soligt och det finns många utomhusaktiviteter att njuta av.

Sevärdheter i och kring Portofino

Även om fiskebyn i sig erbjuder alltifrån avkoppling till upplevelser som gott och väl räcker en hel semesterresa så finns det en hel del att se och upptäcka även utanför staden. Här får du några tips på ställen att besöka i närheten, samt några saker du inte får missa i själva Portofino.

Castello Brown

Detta imponerande slott från 1500-talet ligger högt ovanför Portofino och erbjuder en fantastisk utsikt över byn och havet. Det är öppet för besökare och innehåller en historisk utställning och en restaurang med panoramautsikt.

Parco Naturale Regionale di Portofino

Detta vackra naturreservat ligger strax utanför Portofino och erbjuder vandringar och cykelrutter genom vildmarksområden med unika växter och djur.

Chiesa di San Giorgio

Det här är en liten kyrka från 1300-talet som ligger i hjärtat av Portofino och erbjuder ett vackert inre med fresker och kyrkklockor.

Museo della Marina Mercantile

Detta intressanta museum ligger i Portofinos hamn och ger en inblick i byns fiskehistoria och marinmiljö. Det innehåller också en samling av fiskebåtar och utrustning.

Cinque Terre

Detta berömda område med fem färgstarka byar ligger en kort bilresa från Portofino och erbjuder vandringar längs klipporna, med utsikt över havet och det unika växtlivet vid Medelhavet.

Bra att veta för turister

Valutan i Italien är euro (EUR) och det finns många växlingskontor och bankomater där man kan växla pengar eller ta ut kontanter med kredit- eller betalkort. Det är bra att veta att Italien generellt sett använder elektroniska betalningar i mindre utsträckning än till exempel Sverige. Därför kan du behöva ha kontanter till att köpa glass eller åka taxi.

Sjukvården i Italien är av hög kvalitet och det finns många sjukhus och vårdcentraler runt om i landet. Turister från EU-länder och andra länder med avtal med Italien kan få gratis eller reducerade avgifter för vård med hjälp av det europeiska sjukförsäkringskortet. Andra turister bör se till att ha en internationell sjukförsäkring för att täcka eventuella kostnader för vård.

Det finns inte längre några särskilda restriktioner gällande covid-19 i Italien, men i det fall du skulle lämna ett positivt test under din semester så förväntas du isolera dig själv tills du åker hem.

Svenska ambassaden i Italien finns i huvudstaden Rom, så om man är på semester i Portofino och behöver kontakta ambassaden kan man göra det genom att ringa +39 06 4220 0001 eller skicka ett e-postmeddelande till ambassaden.sverige.rom@gov.se. Ambassaden kan hjälpa till med rådgivning och assistans i olika ärenden, såsom pass- eller konsulära frågor.

För att kontakta den italienska motsvarigheten till SOS Alarm, kan man ringa 112. Detta nummer är det nationella nödnumret i Italien och det är tillgängligt dygnet runt. Om det är ett nödläge kan man också ringa 113 som är polisens nödnummer. Det är viktigt att ha dessa nummer sparade på sin telefon under semestern i Italien.