Neapel

Neapel

Napule è mile colore – så har den tredje största italienska staden Neapel beskrivits i sångtexter. Översättningen lyder Neapel är tusen färger och vem som helst förstår då att staden är mycket färggrann. Beskrivningen kan också stämma in på Neapels många ansikten, eftersom den samtidigt är pittoresk, smutsig och levande. Mycket beror på att den italienska maffian har haft mycket att säga till om i staden. Sida vid sida om de genuina restaurangerna där många besökare menar att världens bästa pizza tillagas, finns det monumenten fulla av klotter, tvättlinorna hänger mellan husen och sopsäckarna på gatan kan sprida en unken lukt.

Se och göra i Neapel

Neapel är en mycket levande stad och det är napolitanarna själva som står för mycket av den sprudlande livsglädjen som märks av överallt. Antalet turister i Neapel har förr inte varit lika stort som i många andra italienska städer men den kända januarirean har dragit till sig fler och fler turister. Även stränderna runt Neapel är trevliga att vistas på under sommarsäsongen och strandpromenaden är full av folk på kvällar och nätter. Neapel har en mycket speciell energi som det kan ta någon dag att vänja sig vid.

Sevärdheterna i staden är mycket unika, även de. Stig ned i underjorden, där underjordiska gångar har använts till både skyddsrum och som vattencisterner. Neapels underjordiska stadsdel heter Napoli sotterranea och existerar ända sedan de gamla grekerna grävde den.

För det arkeologiska muséet i staden måste du vara beredd att avsätta en hel eftermiddag. De 26 avdelningarna är fulla av konstskatter och fynd från det antika Grekland, Egypten och Pompeji.

Sist men inte minst får du inte glömma det berömda Operahuset och Neapels botaniska trädgård. Blir du hungrig måste du bara äta den världsberömda pizzan på L’Antica Pizzeria di Michele.

Ta sig hit och runt staden

Det bästa och vanligaste sättet att resa till Neapel är först med direktflyg till Rom med t.ex SAS eller Ryanair och därefter ta tåget från Rom till Neapel, vilket tar ca 1 timme. Då ser du också mycket av naturen på vägen vilket kan vara en trevlig upplevelse. Bästa tiden att åka hit är efter jul i januari då rean är i full gång samt under vår och sommar. Undvik dock augusti då mycket håller stängt.

I Neapel kan du gå till fots eller hyra en liten scooter som många av napolitanarna själva åker omkring på. Staden är dock ganska stor så förr eller senare måste du ta buss för att ta dig från ena stället till det andra. Neapel har även ett tunnelbanenät att utnyttja om du vill att färden ska gå snabbare samt bergbanor. Köp ett åkkort som inkluderar alla färdsätt, det är det bästa och billigaste alternativet. Undvik att köra bil då trafiken är tung och hetsig men hyr gärna en bil om du vill se dig omkring utanför staden och göra utflykter.

Shopping

Neapel är kanske inte synonym med exklusiva modeskapares hemort men nog finns det shopping att tillgå, trots allt. Det finns mycket outlets i staden på köpgallerior och på andra ställen. Staden har också en del gator där du kan handla italienska lyxmärken. Strosa på Via Calabritto och Via G.Filangieri samt Via Chiaia och Via Toledo om du vill åt de kända märkena. Quartieri Spagnoli är känt för sitt hantverk och vill du köpa lädervaror, ska du gå på marknaden Pignasecca.