Sardinien

Sardinien

Sardinien är en liten särpräglad ö där invånarna känner att de i första hand är sarder och inte hundraprocentiga italienare. Mentaliteten kan likna den på Korsika – den franska ön som ligger ett stenkast norrut. Samma sak gäller språket som på Sardinien består av många olika dialekter. Dock är gästfriheten stor och naturen, livsglädjen och arkitekturen är densamma som i Italien. Sardinien har också gjort sig omtalad på grund av att folk ofta blir väldigt gamla här.

Sevärdheter och aktiviteter

Sardinien har många skiljaktigheter beroende på var på ön du befinner dig. I Barbagia räknas folk som ”äkta” sarder och fåraherde är det vanligaste yrket. Här är trakten mycket bergig och utgör ett ypperligt tillhåll för en vandrare som vill leva mitt i naturen bland lavendel och rosmarin. Det finns även en hel del arkeologiska utgrävningar i området.

Som motsats till Barbagia, finner du Costa Smeralda i öster på ön. Här är det jetset och lyxliv som gäller och det är relativt ovanligt att du ser andra bilmodeller än Corvette, Porsche eller stora Mercedesar. Priserna är också rejält mycket högre här än på många andra ställen på Sardinien. Men har du råd, så stanna gärna här några dagar.

Glöm inte att gå runt i Cagliari som är Sardiniens huvudstad med drygt 155 000 invånare. De äldre kvarteren tillsammans med basilikan, museikomplexet Cittadella dei Musei och shoppingstråket Via Manno – Via Garibaldi gör Caglari till en mångfacetterad stad.

Lite strandliv och utflykter kan också vara trevliga att göra på Sardinien. Vid många stränder skymtar flamingos på sin färd mot Afrika och det går även att snorkla, dyka eller titta in i den mystiska grottan Grotta del Bue Marino i Oroseibukten. Du kan också hyra båt och ge dig ut på Maddalenaöarna där vattnet är så pass klart att du tror du ser i syner.

Ta sig hit och ta sig runt

Det går bra att ta sig till Sardinien från flera svenska städer som Stockholm, Göteborg och Malmö, ibland med någon mellanlandning eller direkt med t.ex SAS. Ryanair erbjuder också direktavgångar till Alghero. Städerna som trafikeras av flyg är Olbia, Alghero och Caglari. Från Sardinien går det även färjetrafik till både Italiens fastland och till Frankrike.

Ta sig runt

Det allra bästa sättet att upptäcka Sardinien på är med hyrbil. Hyrbilar går att hyra på flygplatser eller inne i städerna. Lokaltrafiken med bussar är nämligen inte alltid att rekommendera eftersom de kan gå ganska oregelbundet, speciellt på söndagar. Om du vill kan du ta tåg men det är lätt hänt att de stannar längre bort från innerstäderna vilket gör att du måste byta färdsätt för att ta dig in till stadskärnor. Inne i städerna är det smartast att ta sig fram till fots.

  • TIPS! Ta gärna det roliga tuff-tuff-tåget Trenino Verde della Sardegna som är ett gammalt ånglokståg, och som sakta men säkert tar dig runt genom Sardiniens vilda och fascinerande natur.

Shopping

Sarderna är mycket duktiga på hantverk och du kan köpa unika saker när du är här. Man flätar t.ex många olika sorts korgar, underlägg och mattor på ön som säljs i småbutiker på landsbygden eller i städerna. Silver- och guldsmide hittar du massor av föremål och smycken av i huvudstaden Caglari. Glöm heller inte att köpa med dig en lokal honungsburk smaksatt med lavendel, eukalyptus och apelsinblomma när du är på Sardinien.

När det gäller ren och skär shopping är Caglari en bra stad, för att inte tala om jetsetarnas Costa Smeralda. Den lilla orten Porto Cervo och Porto Rotondo är annars ett perfekt shoppingalternativ, där skoutbudet är enormt. Många celebriteter stannar till här bara för att fylla på skoställningen hemma.